Selecteer een pagina

Maffe conclusie: terwijl ik drie hele weken in Noordwest Spanje vertoefde, heb ik in augustus de lekkerste Spaanse kost op bij tapasbar Duende in Amsterdam. Hoewel gechargeerd, want lokale klassiekers waren zeker smaakvol, schitterde verfijning vaker wel dan niet in afwezigheid. Als je tips wilt voor wat je naar mijn mening het beste kunt bestellen in de regio’s Baskenland, Cantabrië, Asturias en Galicië: stuur me een mailtje.

Terug naar Duende. Het oudste tapas restaurant van Amsterdam staat in de Jordaan. Wat ik daar aantrof is gek genoeg zeldzaam: ik zag het personeel, zowel in de bediening als keuken, met een glimlach hun ding doen. Ze hadden er gewoon zin in! Huh? En dat steekt aan. Bijna bijvangst dat ook het eten zeer smakelijk én betaalbaar (yes!) is. Mijn favoriet: Pulpo a la Gallega met een San Miguel van de tap. Het gerechtje komt uit Galicië en bestaat in ’t kort uit octopus- en aardappelschijfjes besprenkeld met paprikapoeder. Het biertje is ook niet onbelangrijk. Dat weten ze daar aan de Lindengracht in de beste Spaanse traditie te tappen: mét geconcentreerde schuimkraag. Jezelf haast overdreven onderdompelen in Spaanse sferen? Dat kan! Kien je bezoek uit als er een live flamenco optreden is in het achterste verblijf.

Het voelt een beetje bijdehand om ineens m’n culinaire bevindingen officieel te delen. Alsof ík het allemaal weet. Maar ik vind het nodig om op te komen voor oprecht gezellige horeca die vooraf liever geen business case uitschreven. Ik zie vaker dan mij lief is zielloze initiatieven succes oogsten omdat ‘het concept’ zogenaamd klopt, maar waar al het andere (geboden eten & drinken, personeel, prijslijst enz.) niet deugt. En kwalijker: ik zie dus eigenwijze eet- en drinkgelegenheden sneuvelen. En dan heb ik het niet over bedompte cafeetjes waar alleen de plaatselijke alcoholist nog aan zijn gerief komt.

Verwacht dus veel stukjes die gaan over waar je beter wel dan niet kunt aanschuiven (eet- en hydrateertips inbegrepen). Maar misschien dat ik wel een keer zin heb om over iets anders te schrijven. Ha! Stay tuned.